Foto
Hey,

Het winterseizoen loopt, jammer genoeg, zo stilletjes aan op zijn einde... Dit weekend was het al de beurt aan de voorlaatste cross op mijn programma, in een dorp waarbij de meeste leeftijdsgenoten denken aan een festival in volle zomer en ik vooral aan kwade hellingen in de winter. Met een zak vol warme kleren, een ingetapete voet en veel goesting trokken we, via een met sneeuw bekleed landschap, naar Dour.

Ik verwachtte vandaag, ondanks het weer, toch wat tegenstand. Het was echter geen onbelangrijke wedstrijd met het oog op het Crosscup-klassement. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik tijdens de opwarming maar weinig bekende gezichten tegen kwam. Maar de afwezigen hebben ongelijk, en deze cross was voor mij dus mooi meegenomen.

Over het verloop van de wedstrijd kan ik dan ook kort zijn. Van begin tot einde liep ik aan de leiding. Mijn eerste individuele Crosscup-overwinning is dan ook een feit. Hoewel ik die misschien liever met meer tegenstand had gezien. Voor het Crosscup-klassement doe ik nu wel een goede zaak. Ik neem de leiding, na de trui te moeten afstaan in Mol, terug over. 

Over 2 weken sta ik aan de start in Oostende. Het allerbelangrijkste is om mezelf nu goed te blijven verzorgen, niet ziek te worden, op tijd te gaan slapen en goed te trainen! Ik hoop in Oostende nog net een tikkeltje b



 
Hey,

Voor het eerst in de geschiedenis (voor zover ik deze toch ken..) werd vandaag het Vlaams Kampioenschap cross georganiseerd. Deze eerste editie vond plaats in Hulshout en was dus ook ineens de 6de Crosscupmanche. Veel supporters voor mij vandaag, want een groot deel van de familie Van de Vel kwam voor het eerst supporteren!

Ik had er zin in, Hulshout is een parcour dat me goed ligt. Niet te zwaar en niet de technisch! Bovendien draaien de trainingen goed, hoewel ik afgelopen week nog wel last kreeg van mijn voet. Mijn plantaire fascia (vliesje aan de kant van de voetzool) deed bij elke stap, lopen en wandelen, pijn. Gelukkig werd de pijn wel draaglijker en ik vermoed dan ook dat dit geen roet in het eten zal smijten voor mijn voorbereidingen voor het BK binnen 3 weken. 
De start werd gegeven rond 15u10. We kregen 3 C-rondes voorgeschoteld, goed voor 4825m. Ik was meteen goed weg, iets wat dit seizoen duidelijk beter verloopt dan vorige jaren. Na het heuveltje besloot ik het tempo een beetje hoger te leggen. Ik heb me heel de eerste ronde op kop geplaatst en van daaruit het tempo bepaald. Een plotste versnelling van de tegenstand en het missen van 'de vlucht' kon ik hierdoor wat voorkomen. Er werd er een kop-groepje gevormd met Louise Carton (HCO), Sara Vande Velde (DUFF), Jolien Van Hoorebeke (RIEM), Astrid Verhoeven (LEBB) en ikzelf. Dat de medailles tussen ons verdeeld zouden worden, werd snel duidelijk. 
Tijdens de 2de ronde werd het commando van mij overgenomen. Ik plaatste me nu eerder vanachter in het groepje en kreeg het zelfs op bepaalde momenten moeilijk om te volgen. Al snel vertrokken Louise en Sara en bouwden zij een voorsprong uit. De overige km's legde ik samen met Jolien en Astrid af, waarbij ik af en toe een gaatje moest laten dat dan telkens ook weer gedicht kon worden. Met nog iets minder dan een halve ronde te gaan, kreeg ik het echt moeilijk. Ik was vermoeid en alles wat ik kon proberen was zo goed mogelijk aanklampen. Dit lukte nog en even probeerde ik in de laatste rechte lijn nog over Astrid te komen. Toen zij nog een laatste versnelling plaatste, wist ik dat ik vrede moest nemen met een 5de plek.

Eerst was er ontgoocheling. Er had meer in kunnen zitten. Langs de andere kant heb ik mijn best gedaan. Ik heb initiatief genomen in de eerste ronde en ben blijven aanklampen op het einde. Iets wat ik vroeger nooit gedaan zou (kunnen) hebben. Dit is een stap vooruit. De uitslag bewees trouwens dat het tempo van de cross hoog lag. Ik weet dat we met de eerste 5 meisjes (in volgorde: Louise, Sara, Jolien, Astrid en ik) steeds aan elkaar gewaagd zijn. Dat bewijzen de uitslagen van vorige crossen, waarbij we altijd in een andere volgorde over de finish kwamen. Het is aan mij om in de toekomst het verschil proberen te maken!

Van mijn voet heb ik tijdens de wedstrijd geen last gehad, wat een grote opluchting naar komende weken toe is. Volgende week staat de voorlaatste van het seizoen al op het programma. Ik start dan in Dour.

Groetjes,
Sara
 
Hey!

Afgelopen zondag (03/02) was het Provinciaal Kampioenschap in Borsbeek. Op dit kampioenschap zou ik voor de allereerste keer een titel moeten verdedigen. Vorig jaar won ik vrij gemakkelijk, maar dit jaar verwachtte ik meer concurrentie van Sara Vande Velde, die vorig jaar afwezig was.

Het parcour van Borsbeek is niet meteen het meest zware, hoewel we op de lange rechte stroken wel telkens tegen de wind moesten opboksen. Het ontbreken van modder speelde in mijn voordeel. Onze start werd gegeven om 14u40 en samen met de masters begonnen we aan 4 grote ronden, wat goed was voor 5380m. Bij de masters was de bekendste naam Els Van Hooijdonck (ESAK) en op voorhand verwachtte ik dat Sara, Els en ik de hoofdrollen zouden spelen in deze cross. 
Tijdens de eerste rechte strook nam Els de leiding. We hadden wind op kop dus hield ik me even nog wat schuil in de kop van het pak. Wanneer we onze eerste bocht namen en 180° draaiden, zag ik mijn kans om al een eerste lichte versnelling te plaatsen. Het waren enkel Els en Sara die konden aanpikken. Weer een bocht van 180° en weer tegen de wind in lopen. Hier hield ik me dan wat rustiger, om geen onnodige krachten te moeten verspelen. Nog steeds waren we met 3 samen en onze voorsprong groeide nog een beetje. Bij wind mee versnelde ik terug en mijn verdere plan was om ook de rest van de wedstrijd het tempo van op de eerste rij mee te bepalen. Tijdens de 2de ronde moesten Els en even later ook Sara lossen. Op de moment dat ik Sara haar ademhaling en voetstappen niet meer hoorde, kreeg ik even schrik dat ook ik over mijn toeren aan het gaan was. Ik zat nog niet in de helft van de wedstrijd en liep al alleen aan kop. Toch wist ik langzaam mijn voorsprong te blijven vergroten en mijn tempo aan te houden. Ik kwam tevreden als 1ste over de streep met een voorsprong van 19 seconden. Dit geeft vertrouwen voor de volgende cross. 

Het Juniorenpodium werd vervolledigd door Sara Vande Velde op 2 en Sofie Onzea op 3. Komend weekend staat er geen wedstrijd op het programma. De week daarna, 17/02 zal ik starten in de Crosscup van Hulshout, wat sinds dit jaar ook het Vlaams Crosskampioenschap voorstelt. 

Groetjes,
Sara


UA-32168031-1